A Magyar Közlönyben megjelent home office rendelet lehetővé teszi, hogy a munkáltatók és a munkavállalók megállapodhassanak a távmunka feltételeiről.  A gyakorlatban több kérdés mégis felmerül. Számos munkakört nem lehet otthoni munkába kiszervezni, hiába is szeretné a munkavállaló,   de az irodai, szellemi munkakörök többsége kiszervezető bizonyos feltételek megléte esetén. Alaposan mérlegelni szükséges mindkét félnek, hogy megéri-e,  mert nem csak előnye de számos hátránya is lehet a távmunkának.

Mit kell a munkáltatónak biztosítania a munkavállalója számára home office esetén?
A munkáltatónak minden feltételt és eszközt biztosítania kell a munkavállója számára, ami a zavartalan munkavégzéshez szükséges. Tehát adott esetben Pc-t vagy laptopot, mobiltelefont. Ez abban az esetben is megálja a helyét, ha a munkavállaló csak egy részben dolgozik home officeban. A megállapodást minden esetben érdemes írásban rögzíteni, illetve megjegyzendő, hogy a felek a közös megegyezéssel máshogy is megállapodhatnak.  Munkáltató adómentesen adhat munkavállalója részére költségtérítést a home office rendelet hatálya alatt, ez az összeg a minibálbér 10%-a lehet maximum. Költségtérítést azonban nem kötelező adni, nem jár,  ez csak opcionális lehetőség.

Mikor válasszuk és mikor ne a home office-t?
A home office munkavégzés sokszor nehezebb a munkavállaló részére, mint a hagyományos irodai munkavégzés, hiszen nehezebben tud másokkal kommunikálni, tanácsot kérni, a sok skype és egyéb zoom meeting elveheti a hasznos időt a tényleges munkavégzéstől, feladatoktól. Próbaidős, vagy kevésbé önálló munkavállalóknak nagyon nehéz boldogulni egy-egy feladattal otthoni munkavégzésnél. Sokan azért szeretnének otthon dolgozni,  mert a kényszer (pl. pandémia) diktálja azt, például kisgyermeke felügyelete, tanulási segítsége céljából. Azonban a munkát akkor is el kell végezni és nem hivatkozhat személyes körülményeire a munkavállaló.  Ez esetben szintén értékes munkaidő veszhet el és a kisgyermekes szülőknek a napi 8 órás munkavégzése valójában 10-14 óra alatt valósul meg, mert nem tudja a munkaidejét beosztani. A home office munkavégzésre a munkáltató hozhat különleges szabályokat is, például GDPR vagy üzleti (ügyfél, bank stb. ) titok miatt nem tudja azt bevezetni vagy ha mégis, akkor nem használhat otthon például  nyomtatót a dolgozó. Ez is megnehezítheti a munkavégzését , mert jelentősen növelheti a munkaidejét  például elemzésnél, árajánlat készítésnél vagy project tervezésnél. Még a nagyon önálló, tapasztalt kollégák is 3-4 hónapnyi otthoni munkavégzés után igénylik a régi,hagyományos irodai közösséget tapasztalatunk szerint. A legjobban a home office a kreatív pozíciók  (pl. marketingesek, menedzserek, IT-sok, mérnökök) esetén válik be, míg a legkevésbé a személyes kontaktust igénylő munkakörök esetén, ahol az ügyfélvisszajelzések fontosak (sales, ügyfélszolgálat, szervezetfejlesztői, tanácsadói munkák stb).   A visszajelzések alapján a legtöbben a hagyományos irodai munkát választanák mégis vagy a home office és hagyományos irodai munka ötvözetét, például 2-3 nap otthon/munkahelyen felváltva.

Hogyan mondhatunk fel a home officeban dolgozó munkavállónak?
Az Mt. alapján munkaviszonyt megszüntetni csak írásban lehet. Ez a munkaviszony megszüntetés pedig akkor lép életbe, ha azt a munkavállaló meg is kapja, át is vette. Emiatt fontos figyelni például arra, hogy ha egy próbaidős munkavállalónak készülünk megszüntetni a munkaviszonyát, akkor a munkavállalónak az átvétel pillanatában is próbaidőn kell lennie.

 

 

 

Comments are closed.